Kako ojačati i postati imun na uvrede - Čovjek se razvija dok radi stvari izvan svoje zone komfora

Kroz moj rani život stidljivost je uticala na skoro sve što sam radila. Tako da razumijem uticaj koji može imati, od sprečavanja da tražite mogućnosti za razvoj do nemogućnosti da ostvarim bilo kakvu normalnu ljudsku vezu. 


Ako ste i vi takvi morate poraditi na tome, da ne biste zbog toga propustili šanse koje vam se u životu pružaju. Jedina opcija je da se suočite sa strahom. Ne postoji YouTube video, blog, knjiga, lekcija ili kurs koji bi vas riješio vaše stidljivosti. Ne postoji čarobna pilula. 

Na kraju dana, jedini način da se prevaziđe stidljivost je suočiti se s tim. Ali vi to možete. Ja sam živi dokaz. Kakos sam prevazišla stidljivost? Kada sam završila fakultet počela sam raditi u osiguranju. Prodavala sam osiguranje licem u lice. Klijente smo dobijali na razne načine. 



Uglavnom hladni pozivi, ali i lično, što je bilo doslovno najteže što sam do tada radila u životu. Nivo odbijanja s kojim sam se susretala u roku od nekoliko sedmica bilo je dovoljno bola za cijeli život. Ali tu se nije zaustavilo. Takođe smo morali kucati na vrata, što je do danas jedna od najneugodnijih stvari koje sam ikada učinila. 

Zašto vam ovo pričam? Zato što se desilo nešto interesantno. Moja stidljivost je nestala. Trebalo je vremena, ali skoro deceniju nakon toga mogu reći da su efekti tog “treninga” bili trajni jer poslije toga nikada više nisam bila ista (naravno, u najboljem mogućem smislu). 



Vježba: Ulijetanje u vatru. Ne brinite, ne tražim od vas da to učinite. Ako biste se već mogli nagovoriti na to, stdljivost ne bi bila problem, zar ne? Uradićete sljedeće: Izaberite nešto nepovezano što vas i dalje prisiljava da izađete iz svoje zone komfora oko drugih ljudi: 

Mogli biste odabrati nešto jednostavno poput započinjanja razgovora s prodavačicom u trgovini svaki put kad krenete u trgovinu. Učinite to opet, nekoliko puta u roku od nekoliko dana: Taj osjećaj trebate održavati kroz duže vremensko razdoblje, ako je moguće. 

U toj se peći morate držati dovoljno dugo da se naviknete na opekotine. Učinite to i s vremenom će prestati uticati na vas kao nekada. Ta neprijatnost traje kratko a kada kasnije vidite koliko ste ojačali i napredovali - sve će biti vrijedno toga.

Pokreće Blogger.