Istraživanja pokazuju da mačke osjete kako se čovjek osjeća - 5 razloga zašto ih je dobro imati

Uvijek kažemo da su mačke nevjerovatne životinje. Još iz drevnih vremena potiče vjerovanje da mačke imaju razvijenu duhovnost i da su povezane sa mističnim svijetom. 


Ono što je jako zanimljivo jeste činjenica da mačke imaju visoko razvijenu ekstrasenzornu percepciju, zbog čega vjerujemo u sposobnost mačaka da osjete kako se čovjek osjeća i da li pati od nečega. Jeste li primijetili da su mačke uvijek mirne i tihe? 

Poenta je u tome da su u trajnom meditativnom stanju. One žive isključivo u sadašnjosti. Svi znamo da meditacija doprinosi boljem stanju uma, omogućava da se fokusiramo na stvari koje su zaista bitne. Naše se tijelo neprestano mijenja. Dišemo, krv nam prolazi venama, a u tijelu se neprestano stvaraju hormoni. 



Ako se naruši normalno funkcionisanje ljudskog tijela, ono oslobađa supstance koje imaju određen miris i koje mačke mogu prepoznati. Miris je poput senzorne percepcije važan alat za mačku u utvrđivanju kako se osoba osjeća. Ako imate prehladu ili gripu, vaša mačka može pokazati da to primjećuje tako što stalno šeta oko vas. 

Možda mislite da vaš ljubimac pokazuje ljubav na ovaj način, ali zapravo takvo ponašanje može ukazivati da ona osjeti da niste uredu. Takođe još jedna bitna stvar kod mačaka jeste njihovo predenje. Vibracije koje proizvodi mačka dok prede djeluju kao sedativ na čovjekov nervni sistem.



Kad mačka prede u naručju čovjeka te frekvencije djeluju umirujuće na njega. Na taj način smanjuju se svakodnevna napetost i nivo stresa. U svakom slučaju mačke su jako inteligentne i slatke, ako ste ljubitelj mačaka uvijek ćete imati i više nego dovoljno razloga da je udomite i pružite ljubav.

Pokreće Blogger.