Partneri trebaju biti bliski, ali ne i nerazdvojni: Psiholog ističe zašto je važno držati distancu u vezi

Održavanje povezanosti u vezi je bitno, ali je isto tako bitno sačuvati vrijeme za sebe i svoje navike.


To što su neki parovi nerazdvojni ne znači nužno i da su srećni. Naprotiv, konstantno provodeći vrijeme zajedno može imati negativne uticaje. Odvojenost osvježava i stvara pozitivnu energiju u vezi jer ćete imati više vremena za samorazvoj i češće ćete se poželiti svog partnera. 

Osim toga, ako ste stalno zajedno, počinju vas nervirati sitnice i propuštate dobre stvari. Želja za slobodnim vremenom ne znači da je veza u krizi ili da nešto ne valja. Svi imamo urođenu želju za povezanošću s drugima i želju da ponekad budemo sami ili radimo nešto drugo. 



Ali da bi veza cvjetala i napredovala, partneri moraju biti predani ne samo jedni drugima, već i sebi i svom razvoju. Važno je da u vezi imate vremena samo za sebe, da razvijate vlastite interese. Kad radite stvari u kojima uživate sami, to dovodi do zadovoljstva i osjećaja ispunjenosti - objašnjava psihoterapeut Michael Moran. 

Ukoliko nemate dovoljno vremena za sebe, može doći do neslaganja u vezi pa čak i do prekida ili prevare kako biste ponovno uspostavili povezanost sa sobom. Moran kaže da prije nego to što išta preduzmete, razmislite o tome koliko vam vremena treba samo za vas. 



Budite otvoreni, podijelite to sa svojim partnerom. Objasnite mu da vaša potreba da se osamite nema veze sa njim i da to ne pokazuje da vam sa njim nije lijepo. Objasnite kako vam je potrebno vrijeme za sebe i posavjetujte ga da učini isto.

Pokreće Blogger.