Ne služi život vama, već vi služite životu - Životne lekcije čuvenog psihijatra:

Donosimo nekoliko životnih lekcija koje nas podučava psihijatar Viktor Frankl kroz svoja djela: 


1. O važnosti izbora: Ljudi koji znaju riješiti svoje probleme i prevladati prepreke, sposobni su svjesno odabrati vlastiti put, bez obzira na to što im se događa. "Čovjek ima dva potencijala: biti dobar ili biti loš. Šta ćete biti, zavisi od vaših odluka, a ne od vaših uslova." 

2. Život uvijek ima smisao: Ako osoba ne vidi smisao patnje, može pasti u očaj. Ali ako smisao vidite u nevolji, tragediju možete pretvoriti u postignuće. „Ljubav prema sebi polazna je točka za razvoj osobe koja je dovoljno hrabra da preuzme odgovornost za svoje postojanje“, - Viktor Frankl. 



3. Vaša djela čine vas boljim. Da bismo bili bolji, moramo se svakodnevno pitati ko smo i ko želimo postati. „Našao sam smisao svog života pomažući drugima da pronađu smisao svog života.“, - Viktor Frankl. 4. Razmislite o tome za šta vrijedi živjeti: 

Ako nismo u mogućnosti promijeniti situaciju, uvijek možemo promijeniti svoj stav prema njoj. Nije važno što očekujemo od života, jer je život taj koji nešto očekuje od nas. "Slušajte šta vam savjest nalaže i radite ono što vam znanje omogućava." - Viktor Frankl. 



5. Svi smo nezamjenjivi. Ako prepoznamo svoju neophodnost, tada će se promijeniti naš osjećaj odgovornosti za naše postojanje. Osoba koja zna da se od nje nešto očekuje i da ima nedovršeni posao, preuzima odgovornost za to i zna da je to smisao njegovog života.

Pokreće Blogger.