Nanogica - Amajlija ili oličenje elegantnosti: Koje je njeno pravo značenje

Nakit je oličenje ženstvenosti. Neke žene više vole narukvice, neke minđuše, a pojedine nose čak i narukvice za nogu, odnosno nanogice. 


Pored toga, što su modni detalj, nanogice imaju i neka značenja. Nanogice se nose još od davnina, čak od prije 6000 godina prije nove ere. Prve nanogice su pravljene od različitih materijala, drveta, metala, kostiju i kamenja. 

Bogate žene su nosile nanogice od plemenitih metala i kamenja, dok su one siromašne više nosile od drveta ili kože. U Indiji su žene obavezno nosile nanogice koje na sebi imaju privjeske. Tim zveckanjem privjesaka, one su najavljivale svoj dolazak. 



Tim zveckanjem su pokazivale svoju hrabrost i ponos što su žene. U Aziji se nanogice zovu „Pattilu“. One se malo razlikuju od ostalih nanogica, jer imaju i prsten za jedan nožni prst i tanki lanac koji vodi od prsta do zgloba, odnosno nanogice. 

Sedamdesetih godina dvadesetog vijeka, stekle su veliku popularnost u društvu. Bile su obavezan dio odjevne kombinacije. Nanogice imaju različita značenja u različitim kulturama. Osnovna razlika je u dizajnu, boji, kao i na kojoj nozi je nosite. 



Ako je nosite na lijevoj nozi, većina kultura dijeli isto mišljenje, da ona predstavlja amajliju. Odnosno, na neki način da vas štiti od loših stvari i bolesti. U današnje vrijeme, nošenje nanogice na lijevoj nozi predstavlja da ste udati ili vjereni. 

Nošenje nanogice na desnoj nozi znači suprotno, da ste slobodni i da želite vezu. Ipak, možda i neki vjenčani nose na desnoj nozi, ali to onda znači da ste se spremni upustiti u novu avanturu. Boje nanogice mogu biti različite. Zelena predstavlja boju prirode i povezana je sa smirenošću. 

Bijela je znak nevinosti i dobrodušnosti. Crvena nanogica će vas štiti od pogrešnih ljudi i donijeće vam sreću. Žuta je najveselija nanogica. Odiše toplinom i srećom. Roze nanogice su za zaljubljene djevojke. Obično ih nose sve udate žene ili srećno zaljubljene.

Pokreće Blogger.