"Najdepresivnija stvar za ženu je ostati stara cura" - Savjeti za žene iz 1824. godine

Mišljenje žena prošlih decenija se drastično razlikuje od mišljenja žena modernog doba.


1. Izaberite muškarca svog ranga. Elizabeth Lanfear, u svojoj knjizi iz 1824. godine "Pisma mladim damama o uvodu u život" savjetuje sljedeće: “Djevojka koja se uda za muškarca iz nižeg kruga ne može očekivati da će njeni prijatelji održavati odnose sa njenim mužem.

Ne može očekivati da će mu oni ukazivati poštovanje koje, po njenom mišljenju, on zaslužuje". Da li se slažete sa njom ili je ovo ipak zastarjelo mišljenje? Da li su samo oni koji su na istom društvenom nivou vrijedni međusobnog poštovanja? 



2. Prihvati prvu ponudu ili ćeš biti stara sluškinja. Ista Elizabeth Lanfear u svojim spisima savjetuje djevojke da ne odbiju udvaranje. Ona smatra da žene ne trebaju odbiti kada im muškarci pruže ruku i srce, već da pristanu na prvu prosidbu kako ne bi ostale same. 

Po njenom mišljenju, oni koji se usude pokazati izbirljivost i odbojnost po pitanju izbora partnera mogu se suočiti sa strašnom sudbinom: a to je ostati stara djevojka. I to je, prema njoj nešto najdepresivnije i najgore što se ženi može dogoditi. 



“Stara djevojka nikako ne dobija simpatije i pažnju koju zaslužuje svojim položajem, već najčešće prezir i vječiti podsmijeh”. 3. Nemojte se žaliti da ste dobili lošeg muža. Madame Lanfear je smatrala da je pokoravanje ženska dužnost prema mužu i društvu. 

"Obavljajući svoje svakodnevne kućne obaveze za poniznošću i smirenošću žena jača svoje vrline i karakter. Takvo ponašanje će vam pomoći da zaslužite poštovanje drugih, ali i da osvojite srce svog muškarca. - Da li se slažete sa ovim starinskim savjetima? 

Današnje žene su daleko od onoga što su žene prije bile, da li smatrate da je promjena na bolje ili na gore?

Pokreće Blogger.